Publikacje w dziale: Rodzaje bioreaktorów i ich wykorzystanie w biotechnologii Pipety wielokanałowe – są to narzędzia laboratoryjne przeznaczone do pipetowań seryjnych znajdujące zastosowanie w pracy z mikropłytkami w biologii molekularnej, reakcjach PCR i immunologii, Technika pipetowania – wyróżnia się dwie techniki pipetowania: pipetowanie rewersyjne oraz pipetowanie standardowe. Szkło laboratoryjne – wykorzystywane jest w laboratorium w celu prowadzenia reakcji chemicznych. Naczynia szklane wykonane są z wysokiej jakości szkła borokrzemianowego, odpornego na działanie wielu substancji chemicznych. W laboratorium: sprzęt metalowy i drobny – od trójnogu po statywy do probówek, Typowe zestawy laboratoryjne – z wkraplaczem, mieszaniem magnetycznym, mechanicznym, do ogrzewania na łaźni wodnej wraz z wkraplaniem i absorpcją par itd. Rekalibracja pipety – krok po kroku – wzorcowanie pipety, czyli inaczej kalibracja to sprawdzenie, czy pipeta pobiera tyle ile powinna, Jak dbać o pipetę automatyczną? – aby uniknąć problemów z pipetą należy regularnie czyścić pipetę, okresowo wymieniać uszczelki oraz sprawdzać jej kalibrację. Pipetowanie – dokładność i powtarzalność – terminy nieodłącznie towarzyszące opisowi każdej pipety automatycznej, Jak poprawnie pipetować? – błędy wynikające ze złego operowania pipetą mogą wpływać istotnie na wyniki badań, Ergonomia pipetowania – producenci pipet tworząc swoje produkty zwracają szczególną uwagę na aspekt ergonomiczny. | Sprzęt laboratoryjny: Sprzęt laboratoryjny, czyli wszystkie narzędzia wchodzące w skład wyposażenia laboratorium. Są one wykorzystywane podczas zbierania danych oraz wykonywania pomiarów i innych prac. Bardziej zaawansowaną aparaturę, np. termocyklery, czy aparaty do elektroforezy nazywa się urządzeniami laboratoryjnymi. W skład podstawowego sprzętu laboratoryjnego wchodzą: naczynia szklane, m.in. kolby miarowe, kolby Erlenmeyera (potocznie erlenmayerki, czyli najczęściej żaroodporne płaskodenne kolby stojące), cylindry miarowe (menzurki), eksykatory (używane do odparowywania oraz przechowywania próbek wrażliwych na wilgoć), naczynka wagowe (służące do dokładnego odważania substancji stałych), zlewki (płaskodenne i cylindryczne), probówki, parowniczki (czasze wykorzystywane do odparowywania i zagęszczania roztworów); inny sprzęt szklany, m.in. bagietki (proste szklane pręty ogólnego użytku), biurety (długie i cienkie rurki zaopatrzone w precyzyjną skalą objętości i zakończona kranikiem, służące do miareczkowania), chłodnice (pełniące funkcje skraplacza), lejki (zakończone rurką lub szlifem), retorty (okrągłe naczynie szklane z długą szyjką pełniącą funkcję chłodnicy i służące do destylacji), tygle (do wykonywania operacji na substancjach stałych wymagających stosowania wysokiej temperatury), szalki Petriego (niskie, cylindryczne podstawki o szerokim, płaskim dnie), szkiełka zegarowe, szklane pipety (służące do odmierzania i przenoszenia cieczy, obecnie używane s pipety automatyczne); drobny sprzęt nie wykonany ze szkła, m.in. mieszadła magnetyczne i mechaniczne, moździerze laboratoryjne, palniki, stojaki laboratoryjne, strzykawki, szpatułki, tryskawki (natryskujące strumień pod lekkim ciśnieniem), termometry, łapy laboratoryjne, pompy, podnośniki, szczypce. przyrządy takie jak mikroskopy, wagi techniczne i analityczne, wirówki, kalorymetry, spektrofotometry, pipety automatyczne, destylatory. W laboratorium znajduje się również umeblowanie w postaci stołów i stołków, dygestoriów, lodówek i zamrażarek. |