Skip to content
poniedziałek, 19 maja, 2025
Biotechnologiczny Portal Internetowy (ISSN 2080-8682)

Biotechnologiczny Portal Internetowy (ISSN 2080-8682)

Aktualności, Artykuły, Laboratorium, Bioinformatyka, Studia Biotechnologiczne, Nauka, Przyszłość

  • Strona główna
  • Sztuczna inteligencja
  • Sklep
  • Praca dla biotechnologa
  • Współpraca
  • Reklama
  • O mnie
  • Kontakt
site mode button

Nanotechnologia

Spis artykułów:

  • Nanosrebro
  • Nanostruktury
  • Nanotechnologia

Podręcznik biotechnologii

Agrobiotechnologia, Biochemia, Bioetyka, Biofizyka, Bioinformatyka, Biologia, Biomedycyna, Biopaliwa, Biotechnologia roślin, Budowa komórki, Chemia, Chromatografia, Cukry, Cytometria, Elektroforeza, ELISA, Enzymologia, Fermentacja, Fizjologia roślin, Funkcjonowanie komórki, Genomika, GMO, Hybrydyzacja, Inżynieria biomedyczna, Inżynieria genetyczna, Inżynieria komórkowa, Konserwanty, Lipidy, Markery genetyczne, Mikrobiologia, Mikromacierze, Mikroorganizmy, Nanotechnologia, Nowotwory, Ochrona środowiska, PCR, Proteomika, RNA, Rozmnażanie in vitro, Spektroskopia, Wirusologia, Związki organiczne, Żywność i żywienie, Sponsorowane

Ze świata biotechnologii

Aktualności z Bioengineer.org
Aktualności z Nature Biotechnology
Aktualności z Labiotech
Polskie uczelnie i instytucje (PAP)
ScienceDaily: Biotechnology

Laboratorium

Odczynniki
Sprzęt laboratoryjny
Techniki laboratoryjne
Ćwiczenia laboratoryjne
Bufory

Bioinformatyka: skrypty

DNA: sekwencja komplementarna
DNA: odwrócenie sekwencji
DNA: sekwencja komplementarna i odwrócona
DNA: konwersja do RNA
DNA: konwersja do RNA i do białka
DNA: zawartość GC i statystyka nukleotydów
Szukacz motywów w sekwencji
Porównywarka sekwencji kwasów nukleinowych

Pozostałe

Facebook
Historia biotechnologii
Karol Darwin
Ludwik Pasteur
  • 1-hydroksymetylobenzitriazol
  • 2-chloro-2-metylobutan
  • 2-chloro-2-metylopropan
  • 4(3H)-chinazolon
  • Acylacja: acetanilid
  • Acylacja: aspiryna
  • Acylacja: benzanilid
  • Acylacja: kwas cynamonowy
  • Acylacja: N-acetylo-p-toluidyna
  • Acylacja: octan benzylu
  • Acylacja: octan cykloheksylu
  • Acylacja: pentaacetyloglukoza
  • Adenowirusy
  • Agaroza
  • Agrobiotechnologia
  • Agrobiotechnologia – biotechnologia w rolnictwie
  • Aktualności z Bioengineer.org
  • Aktualności z Nature
  • Alergeny pokarmowe
  • Algorytm Needleman-Wunsch
  • Alkohole i fenole
  • Alweokokoza – narastający problem
  • Aminokwasy egzogenne
  • Aminy biogenne występujące w żywności
  • Amylazy
  • Analiza aminokwasowa peptydów
  • Analiza fizykochemiczna peptydów
  • Analiza kofeiny w produktach pochodzenia naturalnego
  • Analiza związków organicznych
  • Antybiotyki
  • Antyczny DNA
  • Antyoksydanty
  • Apiterapia, czyli miód na zdrowie
  • Apoptoza
  • Badanie ekspresji genów
  • Badanie rozpuszczalności związków chemicznych
  • BAGEL – bakteriocyny
  • Bakterie z rodzaju Lactobacillus
  • Bakteriofagi
  • Barwienie białek
  • Barwienie Grama
  • Benzamid
  • Benzimidazol
  • Benzoesan fenylu
  • Beta-Glukan z owsa
  • Bezpieczniejsza i bardziej przystępna cenowo medycyna dla wszystkich? Jak farmakogenomika może wyrównać szanse
  • Bezwodnik kwasu 9,10-etyleno-9,10-dihydroantraceno-11,12-dikarboksylowego
  • Białka G
  • Białka rekombinowane
  • Białka szoku termicznego
  • Białko GFP
  • Białko p53
  • Bioavlee jednym ze zwycięzców MIT EF Poland
  • Biochemia
  • Biodegradacja
  • Bioetyka
  • Biofilm
  • Biofizyka
  • Bioinformatyka
  • Biologia
  • Biologiczne metody ochrony roślin przed chorobami
  • Bioługowanie
  • Bioługowanie – procesy biohydrometalurgiczne
  • Biomateriały
  • Biomedycyna
  • Biopaliwa
  • Biopaliwa
  • Biorafinacja i biorafinerie – przemysł przyszłości
  • Biorafinerie: źródła biomasy
  • Bioreaktory stosowane w hodowli in vitro kultur korzeni transformowanych
  • Bioremediacja – biotechnologia w ochronie środowiska
  • Biosensory
  • Biosensory na bazie nanostruktur wykorzystywane w diagnostyce mikrobiologicznej
  • Biosorpcja
  • Biotechnologia roślin
  • Biotechnologiczna produkcja kwasu mlekowego przez grzyby z rodzaju Rhizopus i jego wykorzystanie
  • Bioterroryzm
  • Biowodór
  • Bisfenol A
  • Blast
  • Błona komórkowa
  • Bromek etydyny
  • Budowa bakterii
  • Budowa białek
  • Budowa DNA
  • Budowa komórki
  • Bufor amonowy
  • Bufor do lizy tkanek
  • Bufor fosforanowy
  • Bufor octanowy
  • Bufor TAE
  • Bufor TBE
  • Bufor TE
  • Bufor wodorowęglanowy
  • Bufory
  • Campylobacter – niezawodny konkurent Salmonella?
  • Celiakia
  • Celulazy
  • Chaperony
  • Charakterystyka sirtuin- budowa i funkcje
  • Chemia
  • Chemosynteza
  • Chlorofil – izolacja i analiza spektroskopowa
  • Chłodzenie w laboratorium
  • Cholesterol
  • Cholesterol – wyodrębnianie i analiza jakościowa
  • Chomik chiński
  • Choroby autoimmunologiczne
  • Choroby genetyczne
  • Choroby wirusowe roślin
  • Chromatografia
  • Chromatografia cieczowa
  • Chromatografia cieczowa – sączenie molekularne białek
  • Chromatografia cienkowarstwowa
  • Chromatografia gazowa
  • Chromatografia jonowymienna
  • Chromatyna
  • Chromosomy
  • Co można wycisnąć ze zwykłej sekwencji?
  • CRISPR/Cas9
  • Cukry
  • Cukry
  • Cukry proste
  • Ćwiczenia laboratoryjne
  • Cykl komórkowy
  • Cytochrom P450
  • Cytokiny
  • Cytometria
  • Cytometria przepływowa
  • Cytoplazma
  • Czosnek jako roślina lecznicza
  • Czy jest coś, czego nie potrafi CRISPR?
  • Czystość i jakość mikrobiologiczna kosmetyków
  • Danlab – Targi EuroLab 2019
  • DDRT-PCR
  • Denitryfikacja
  • Dentalne komórki macierzyste i ich potencjał w regeneracji tkanek
  • Destylacja
  • Diagnostyka molekularna mukowiscydozy
  • Dializa
  • Diazowanie: 1-(fenylodiazenylo)naftalen-2-ol
  • Diazowanie: 1-[(naftalen-1-ylo)diazenylo]naftalen-2-ol
  • Diazowanie: 1,3,5-tribromobenzen
  • Diazowanie: Czerwień PARA – 1-[(4-nitrofenylo)azenylo]naftalen-2-ol
  • Diazowanie: Diazoaminobenzen
  • Diazowanie: p-jodonitrobenzen
  • Diazowanie: p-jodotoluen
  • Diazowanie: żółcień alizarynowa
  • Dlaczego liście zmieniają kolor
  • Dlaczego w laboratorium potrzebne są membranowe pompy próżniowe
  • DNA do RNA
  • DNA do RNA i do białka
  • DNA: zawartość GC, statystyka nukleotydów
  • Dokowanie molekularne w układzie receptor białkowy-ligand
  • Drapieżne grzyby nematofagiczne
  • Drożdże
  • Drożdżowy system dwuhybrydowy
  • DTT
  • Dynamika molekularna: charakterystyka podstawowa, metody i zastosowanie w projektowaniu leków
  • Egzopolisacharydy bakterii kwasu mlekowego
  • Ekstrakcja
  • Ekstrakcja
  • Ekstremofile
  • Elektrodializa
  • Elektroforeza
  • Elektroforeza
  • Elektroforeza białek
  • Elektroforeza dwukierunkowa
  • Elektroporacja
  • Elementy składowe szczepionek
  • Elicytory
  • ELISA
  • Embriogeneza somatyczna
  • Endofity bakteryjne
  • Ensembl
  • Enzymatyczna metoda otrzymywania D-glukozy ze skrobi
  • Enzymatyczna redukcja aromatycznych związków nitrowych
  • Enzymatyczna redukcja związków karbonylowych i wiązań C=C
  • Enzymologia
  • Enzymy antyoksydacyjne
  • Enzymy ekstremofili
  • Enzymy restrykcyjne
  • Ergonomia pipetowania
  • Escherichia coli
  • Estry
  • Estryfikacja: mrówczan etylu
  • Estryfikacja: octan butylu
  • Estryfikacja: octan etylu
  • Estryfikacja: p-hydroksybenzoesan metylu
  • Estryfikacja: p-nitrobenzoesan etylu
  • Etery
  • Fagocytoza
  • Farmakogenetyka
  • Fermentacja
  • Fermentacja alkoholowa
  • Fermentacja cytrynowa
  • Fermentacja masłowa
  • Fermentacja metanowa
  • Fermentacja mlekowa
  • Fermentacja octowa
  • Fermentacja propionowa
  • Firma OHAUS wprowadza nowe, zmodernizowane przenośne wagi serii Navigator
  • Fitoestrogeny
  • Fitoremediacja – biologiczna metoda oczyszczania środowiska
  • Fizjologia roślin
  • Fluorescencyjna hybrydyzacja in situ
  • Fluorowcowanie: 2,4,6-tribromoanilina
  • Fluorowcowanie: 2,4,6-tribromofenol
  • Fluorowcowanie: bromek etylu
  • Fluorowcowanie: Chlorek tert-butylu
  • Fluorowcowanie: jodoform
  • Fosfatazy
  • Fosfolipidy – identyfikacja i wyodrębnianie
  • Fosforylacja histonu H3 w komórkach tytoniu
  • Fotosynteza
  • Fragmentacja związków organicznych
  • Funkcjonowanie komórki
  • Fuzja protoplastów
  • Geneious 2.5.4 – analizowanie sekwencji
  • Genetyczne podstawy nowotworzenia
  • Genetycznie modyfikowana bawełna – aspekty biologiczne, agronomiczne, społeczne i ekonomiczne
  • Genetycznie modyfikowana kukurydza – aspekty biologiczne, agronomiczne, społeczne i ekonomiczne
  • Genetycznie modyfikowana soja – aspekty biologiczne, agronomiczne, społeczne i ekonomiczne
  • Genetycznie modyfikowany rzepak – aspekty biologiczne, agronomiczne, społeczne i ekonomiczne
  • Genetyka mendlowska (klasyczna)
  • Genom mitochondrialny
  • Genomika
  • Genotypowanie roślin i grzybów
  • Geny kodujące rybosomalne RNA – operony rrn
  • Glikoliza
  • Glukozynolany
  • GMO
  • Grzyby bioluminescencyjne
  • Herpeswirusy
  • Histony
  • Historia biotechnologii
  • Hybrydyzacja
  • Hybrydyzacja kwasów nukleinowych
  • Hydroliza enzymatyczna peptydu
  • Hydroliza lipidów mleka za pomocą lipazy trzustkowej
  • Hydroliza polisacharydów
  • Hydroponika
  • Identyfikacja cukrów w produktach spożywczych
  • Immobilizacja drożdży
  • Immunologia tkanek i narządów – grupy krwi
  • Innowacyjne pojemniki CBS do przechowywania próbek w ciekłym azocie
  • Insulina
  • Interferencja RNA
  • Interferony
  • Inulina
  • Inwertazy
  • Inżynieria biomedyczna
  • Inżynieria genetyczna
  • Inżynieria genetyczna
  • Inżynieria genetyczna w zwiększaniu odporności drożdży na stres etanolowy
  • Inżynieria komórkowa
  • Inżynieria tkankowa
  • ISSR
  • Izolacja białek
  • Izolacja i elektroforeza RNA drożdży
  • Izolacja RNA
  • Izolacja RNA
  • Izolacja RNA z drożdży
  • Jak dbać o pipetę automatyczną?
  • Jak poprawnie pipetować
  • Jednostki w laboratorium
  • Kancerogeneza
  • Karol Darwin
  • Kaspazy
  • Katechiny
  • KEGG
  • Kinazy
  • Kinetyka enzymów
  • Kinetyka enzymów
  • Kinetyka reakcji hydrolizy sacharozy katalizowanej przez inwertazę
  • Klonowanie
  • Klonowanie DNA
  • Kod genetyczny
  • Kofilina-1 w chorobach nowotworowych
  • Kolagen – fotodegradacja
  • Komórki macierzyste
  • Kondensacja: 2,4-dinitrofenylohydrazon acetaldehydu
  • Kondensacja: 2,4-dinitrofenylohydrazon acetonu
  • Kondensacja: benzylidenoanilina
  • Kondensacja: dibenzylidenoaceton
  • Konserwanty
  • Kontakt
  • Krystalizacja
  • Krzesła Laboratoryjne
  • Ksyloza– właściwości i zastosowanie
  • Kultury in vitro roślin
  • Kumaryny – budowa, właściwości i zastosowanie
  • Kurkumina – budowa, właściwości i zastosowanie
  • Kwas 2-acetoksybenzenokarboksylowy
  • Kwasy karboksylowe
  • Kwasy żółciowe
  • Kwercetyna – budowa, właściwości i zastosowanie
  • Labiotech
  • Laboratorium diagnostyczne
  • LAMP – izotermiczna amplifikacja materiału genetycznego
  • Lecytyna
  • Lektyny
  • Lignany
  • Likopen
  • Liofilizacja
  • Lipazy
  • Lipidy
  • Lipidy
  • Ludwik Pasteur
  • Mapowanie genomów
  • Markery genetyczne
  • Markery genetyczne
  • Mechanizmy obronne roślin
  • Mechanizmy przerzutowania nowotworów
  • Medycyna regeneracyjna
  • Mejoza
  • Melaniny
  • Metabolizm
  • Metabolizm komórek nowotworowych
  • Metabolizm ksenobiotyków
  • Metabolizm węgla w rozwoju roślin
  • Metabolomika
  • Metan
  • Metody analizy molekularnej genów kodujących rybosomalne RNA – metody rybotypowania
  • Metody detekcji DNA
  • Metody laserowej desorpcji/jonizacji – LDI
  • Metody oznaczania białek
  • Metody skriningu drobnoustrojów
  • Metylacja DNA
  • Międzynarodowe kody zagrożeń i zaleceń bezpieczeństwa
  • Międzynarodowe Targi Analityki i Technik Pomiarowych Eurolab
  • Mieszanina deoksynukleotydów (dNTP mix)
  • Migdały
  • Migrena i jej podłoże
  • Mikoryza
  • Mikoryza arbuskularna
  • Mikotoksyny
  • Mikrobiologia
  • Mikrofiltracja
  • Mikroiniekcja
  • Mikromacierze
  • Mikromacierze cDNA
  • Mikromacierze DNA
  • Mikroorganizmy
  • Mikroorganizmy ograniczające występowanie mikotoksyn w żywności
  • Mikroorganizmy VBNC
  • Mikrorozmnażanie
  • Mimikra molekularna
  • miRNA
  • Mitoza
  • MLPA
  • Modyfikacja koloru kwiatów za pomocą technik inżynierii genetycznej
  • Molekularne podłoże choroby Alzheimera
  • MOST Wiedzy to świetne narzędzie do promowania swojego dorobku naukowego
  • Możliwości wykorzystania Agrobacterium rhizogenes do otrzymania kultury korzeni transformowanych
  • mRNA
  • Multipleks PCR
  • Mutacje
  • Mutageneza
  • Mycoplasma genitalium
  • N-(4-metylofenylo)-etanoamid
  • N-fenyloetanoamid
  • Najwyższa jakość i niezawodność – suszarki i cieplarki Binder
  • Nanofiltracja
  • Nanosrebro
  • Nanostruktury
  • Nanotechnologia
  • Nanotechnologia
  • Nanotechnologia w medycynie
  • Naprawa DNA
  • NCBI GenBank
  • Neomaltuzjanizm jako kontynuacja koncepcji maltuzjanizmu
  • Nested PCR
  • Niedoceniany kwas kojowy
  • Nieswoiste zapalenia jelit
  • Niezawodne i wydajne – dygestoria LabAirTec
  • Nitrowanie: m- i p-nitro-N,N-dimetyloanilina
  • Nitrowanie: o- i p-nitrofenol
  • Nitrowanie: p-bromonitrobenzen
  • Nitrowanie: p-nitroacetanilid
  • Nitrowanie: p-nitrozofenol
  • Nitryfikacja
  • Nomenklatura związków organicznych
  • Nowe badania biologiczne skupione na męskiej płodności
  • Nowoczesne technologie laboratoryjne w bankowaniu zamrożonych próbek w ciekłym azocie
  • Nowotwory
  • Nowotwory a regeneracja
  • NuPAGE
  • Nutraceutyki
  • Nutrigenetyka a bioaktywne składniki diety
  • Nutrigenomika
  • O mnie
  • Obliczanie wydajności reakcji
  • Obróbka potranskrypcyjna
  • Ochrona środowiska
  • Oczyszczanie ścieków metodą osadu czynnego
  • Odczynniki
  • Oddychanie wewnątrzkomórkowe
  • Odwrócona osmoza
  • Ogniskowanie izoelektryczne
  • Ogrzewanie w laboratorium
  • Oksydoreduktazy
  • Olej lniany – lecznicze i kosmetyczne właściwości złotego eliksiru zdrowia
  • Olejek cynamonowy i jego prozdrowotne właściwości w hodowli zwierząt
  • Onkogeny
  • Operony
  • Organella komórkowe
  • Organiczne związki siarki
  • Organizmy zmodyfikowane genetycznie
  • Ototoksyczne działanie antybiotyków aminoglikozydowych
  • Otrzymywanie 1-fosforanu α-D-glukopiranozy przez fosforolizę skrobi
  • Otrzymywanie karboksymetylocelulozy
  • Owies – zastosowania inne niż spożywcze
  • Oznaczanie aktywności enzymów
  • Oznaczanie stężenia białka metodą Bradforda
  • Oznaczanie stężenia glukozy
  • Oznaczanie właściwości tłuszczów
  • Oznaczanie zawartości kwaśnej fosfatazy w homogenacie z ziemniaka
  • Oznaczanie zawartości witaminy A, witaminy D3 oraz witaminy E
  • Parabeny
  • Parametry lipidowe krwi
  • PCR
  • PCR
  • PCR-DGGE w mikrobiologii środowiskowej
  • Peptydy
  • Pipetowanie – dokładność i powtarzalność
  • Pipety wielokanałowe
  • Piroliza (dokończyć)
  • Pirosekwencjonowanie
  • Pochodne kwasu węglowego
  • Podstawowe czynniki wpływające na wzrost bakterii mlekowych (LAB)
  • Podstawy komputerowej analizy danych pochodzących z ChIP-seq
  • Podsumowanie roku 2018 – DanLab
  • Podział biotechnologii
  • Pojęcia bezpieczeństwa żywności i bezpieczeństwa żywnościowego
  • Polimerazy DNA
  • Poliuretany biodegradowalne w implantologii
  • Porównanie wyciszenia ekspresji genu
  • Porównywarka sekwencji kwasów nukleinowych
  • Praca dla biotechnologa
  • Preparat: wykonanie obliczeń
  • Primer 3 – projektowanie starterów
  • Priony
  • Próba na obecność węgla i wodoru
  • Probiotyki i prebiotyki
  • Proces oczyszczania białek
  • Proteazy
  • Proteomika
  • Protoplasty roślinne
  • Przeciwciała
  • Przeciwciała – budowa i podział
  • Przeciwciała monoklonalne
  • Przewidywanie drugorzędowej struktury RNA
  • Pszenica zwyczajna w biorafinerii
  • PubMed
  • Radykalny ekocentryzm – źródła oraz wpływ na współczesną kulturę
  • Reakcje aldehydów i ketonów
  • Reakcje alkoholi
  • Reakcje amin
  • Reakcje charakterystyczne aminokwasów i peptydów
  • Reakcje cukrów
  • Reakcje fenoli i kwasów
  • Reakcje węglowodorów aromatycznych
  • Reakcje związków nitrowych
  • Real-time PCR
  • Redukcja: alkohol m-nitrobenzylowy
  • Redukcja: anilina
  • Redukcja: antron
  • Redukcja: m-nitroanilina
  • Redukcja: N-(2-hydroksybenzylo)-4-metyloanilina
  • Redukcja: N-(3-nitrobenzylo)anilina
  • Regulacja ekspresji genów – siRNA
  • Regulacja ekspresji genów u mikroorganizmów na poziomie transkrypcji
  • Rekalibracja pipety – krok po kroku
  • Reklama
  • Rekombinacja genetyczna
  • Replikacja DNA
  • Resweratrol
  • Retrowirusy
  • RNA
  • Rodzaje bioreaktorów i ich wykorzystanie w biotechnologii
  • Rodzaje RNA
  • Rola enzymów w organizmach żywych
  • Rola microRNA w nowotworzeniu
  • Rośliny inwazyjne
  • Rośliny modyfikowane genetycznie
  • Rośliny transgeniczne
  • Rotawirusy
  • Rozdział elektroforetyczny
  • Rozmnażanie in vitro
  • Rozpuszczalność
  • Roztwór EDTA
  • Roztwory soli fizjologicznej
  • rRNA
  • RT-PCR
  • Rtęć – żywe srebro czy toksyczny metal?
  • Rybosomy
  • Rybozymy
  • Sączenie w laboratorium
  • Schizofrenia i zaburzenia pamięci
  • Ściana komórkowa
  • ScienceDaily: Biotechnology
  • SDS-PAGE
  • Sekwencja komplementarna
  • Sekwencja komplementarna i odwrócona
  • Sekwencja odwrócona
  • Serotonina i dieta
  • Serwatka
  • Skrobia
  • Słodziki
  • Snippet Preview
  • Spektroskopia
  • Spektroskopia IR – interpretacja widm
  • Spektroskopia IR – interpretacja widm
  • Spektroskopia masowa: wstęp
  • Spektroskopia NMR
  • Sponsorowane
  • Sposoby przedstawiania masy w spektrometrii masowej
  • Sprzęt laboratoryjny
  • Stereochemia
  • Sterole
  • Sterylizacja
  • Stres etanolowy u drożdży
  • Stres oksydacyjny
  • Substancje roślinne pomocne w kształtowaniu tekstury produktu
  • Sulfonowanie: kwas 2,5-dimetylobenzenosulfonowy
  • Sulfonowanie: kwas sulfanilowy
  • Sulfonowanie: naftaleno-2-sulfonian sodu
  • Sulfonowanie: p-toluenosulfonian sodu
  • Suszenie w laboratorium
  • Świat RNA
  • Symbiotyczne oddziaływania aktynoryzowe
  • Symbioza bakterii z roślinami
  • Syntaza sacharozy w brodawkach roślin motylkowych
  • Synteza peptydów
  • System dwuhybrydowy – analiza białek AtSWI3B
  • Szczepionka na grypę
  • Szczepionka przeciwko chorobie Alzheimera
  • Szczepionki
  • Szczepionki DNA
  • Szkło laboratoryjne
  • Sztuczna inteligencja
  • Szukacz motywów
  • Szybkie testy immunochromatograficzne
  • Technika pipetowania
  • Techniki laboratoryjne
  • Technologia DArT (Diversity Arrays Technology) jako metoda genotypowania i identyfikacji polimorfizmu pojedynczych nukleotydów (SNPs)
  • Telomery i telomeraza
  • Terapia genowa
  • Test ELISA
  • Test2
  • Test3
  • Tkanka kostna
  • Tłumaczenia z genetyki wytłumaczone procesem translacji molekularnej
  • Toksyna killerowa
  • Toksyny sinicowe zagrożeniem dla zdrowia człowieka oraz zwierząt wodnych
  • Transfer genów z gatunków dzikich jako sposób na poszerzanie zmienności genetycznej pszenżyta
  • Transferazy
  • Transformacja bakterii
  • Transkrypcja
  • Translacja
  • Transport aktywny
  • Transport bierny
  • Transpozony
  • Trehalaza
  • Trehaloza
  • tRNA
  • Typowe zestawy laboratoryjne
  • Ubichinon
  • Uczelnie i instytucje
  • Udział czynnika martwicy nowotworu α (TNF-α) w procesie transformacji nowotworowej
  • Układ limbiczny – centrum emocjonalne
  • Ultrafiltracja
  • Urea-PAGE
  • Uszkodzenia struktury DNA wywoływane przez niskoenergetyczne elektrony
  • Utlenianie (oksydacja)
  • Utlenianie: butan-2-on
  • Utlenianie: kwas benzoesowy z benzaldehydu
  • Utlenianie: kwas benzoesowy z chlorku benzylu
  • W laboratorium: sprzęt metalowy i drobny
  • Wąglik
  • Walka z rakiem i HIV – możliwa dzięki bakterii?
  • Wanilia czy wanilina?
  • Węglowodory
  • Węglowodory aromatyczne
  • Wektory
  • Western Blot
  • Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)
  • Wina dajcie…
  • Wino- panaceum na każdą chorobę?
  • Wiroidy
  • Wirus grypy
  • Wirus zapalenia wątroby typu A
  • Wirus zapalenia wątroby typu B
  • Wirus zapalenia wątroby typu C
  • Wirusologia
  • Wirusy roślinne
  • Właściwości enzymów
  • Wpływ tlenku tytanu (IV) na anatoksynę-a pochodzenia sinicowego
  • Współpraca
  • Wstępne różnicowanie aktywności metabolicznej mikroorganizmów
  • Wszystko czego potrzebujesz do efektywnego zarządzania laboratorium
  • Wybrane metody modyfikacji genetycznych
  • Wybrane systemy zapewniające bezpieczeństwo żywności
  • Wyciskamy strukturę… Czyli dane strukturalne, co można z nimi zrobić i jak mogą pomóc?
  • Wydzielanie lecytyny z żółtek jaj kurzych
  • Wykorzystanie bakterii probiotycznych w żywności
  • Wykorzystanie komórek macierzystych z krwi pępowinowej
  • Wykorzystanie tyrozynazy otrzymywanej z pieczarki dwuzarodnikowej (Agaricus Bisporus) do produkcji L-DOPA
  • Wykrywanie azotu
  • Wykrywanie azotu, siarki i fluorowców
  • Wykrywanie fluorowców
  • Wykrywanie obecności enzymów
  • Wykrywanie siarki
  • Wykrywanie wiązań wielokrotnych
  • Wyodrębnianie i właściwości beta karotenu
  • Wyznaczanie temperatury topnienia
  • Wyznaczanie temperatury wrzenia
  • ZAMRAŻARKA NISKOTEMPERATUROWA SU780XLE MARKI STIRLING
  • Zastosowania hodowli komórek w biologii komórkowej
  • Zastosowanie bioluminescencji w metodach luminometrycznych
  • Zastosowanie i perspektywy rozwoju nowych technologii edycji genomu
  • Zastosowanie linii komórkowych Caco-2 do oceny biodostępności składników pokarmowych
  • Zastosowanie lipaz do selektywnej hydrolizy estrów
  • Zastosowanie wirówek OHAUS w kosmetologii
  • Zastowanie Limulus polyphemus w przemyśle biomedycznym
  • Zatrucie laseczką jadu kiełbasianego
  • Zmienność w ludzkim genomie
  • Zmodyfikowane limfocyty T przy zwalczaniu białaczki
  • Znaczenie microRNA w terapii genowej
  • Znaczenie zmian w składzie mikrobiomu w patogenezie wybranych chorób
  • Związki azotowe
  • Związki heterocykliczne
  • Związki karbonylowe
  • Związki organiczne
  • Związki organiczne
  • Zwierzęta modyfikowane genetycznie
  • Żywność genetycznie modyfikowana
  • Żywność i żywienie

Używamy ciasteczek, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.

Możesz dowiedzieć się więcej o tym, jakich ciasteczek używamy, lub wyłączyć je w .

Biotechnologiczny Portal Internetowy (ISSN 2080-8682)
Powered by  Zgodności ciasteczek z RODO
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne ciasteczka

Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.