Autor: Marcelina Olszak
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Termin alergia został wprowadzony w 1906 roku przez austriackiego lekarza Clemensa von Pirgeta jako „zdolność organizmu do specyficznego i anormalnego reagowania na obcy bodziec”. Reakcja ta stanowi odpowiedź organizmu na obce antygeny (przeciwciała) i jest reakcją obronną, czasem może jednak ulec modyfikacji lub zniekształceniu i doprowadzić do powstania chorób alergicznych i immunologicznych [6].
Z epidemiologicznego punktu widzenia nie został dokładnie poznany problem alergii pokarmowych. Nietolerancja pokarmowa i alergie są coraz częściej występującymi nieprawidłowymi reakcjami organizmu na pożywienie. Nadwrażliwość pokarmowa dotyczy około 1,8-7,5% dzieci i 1-2% dorosłych. Szczególnie duże narażenie występuje w krajach wysokorozwiniętych [1]. Według Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej niepożądane reakcje występujące po spożyciu pokarmów nazywane są nietolerancją pokarmową. Natomiast jeśli u podłoża występujących objawów leżą mechanizmy immunologiczne jest to alergia pokarmowa. Co więcej wszelkie reakcje toksyczne, farmakologiczne, pseudoalergiczne lub awersja do niektórych pokarmów mogą imitować objawy alergii pokarmowej [6].
Wyniki licznych badań naukowych wskazują, że choroby alergiczne są poważnym problemem i są w dużej mierze związane z postępem cywilizacyjnym. Potencjalnymi źródłami alergenów jest wszystko co otacza człowieka, codziennie spożywane pokarmy, żywność modyfikowana genetycznie, substancje chemiczne dodawane do żywności oraz ogólne zanieczyszczenia wody i powietrza [1].
Alergeny pokarmowe
Nazwy alergenów pokarmowych pochodzą od trzech pierwszych liter nazwy rodzaju, pierwszej litery gatunku i cyfry arabskiej np.: alergen utworzony od łacińskiej nazwy orzeszków ziemnych to Ara h 1 (od łac. Arachi hypogaea). Ponadto alergeny pokarmowe oceniane są jako alergeny klasy pierwszej i drugiej. Do klasy pierwszej należą duże glikoproteiny, rozpuszczalne w wodzie, odporne na ciepło, działanie proteaz i kwasów. Do uczulania są zdolne w czasie ich spożywania. Alergeny klasy drugiej są trudne do wyizolowania i ciepłolabilne. Nie mogą uczulać podczas ich spożywania, ponieważ są wrażliwe na degradację enzymatyczną.
Alergen posiada jeden lub więcej sekwencji aminokwasów nazywanych epitopami, z którymi łącza się specyficzne przeciwciała. Występują dwa typy epitopów: liniowe/sekwencyjne oraz nieliniowe/konformacyjne. Pierwsze z nich to łańcuch polipeptydowy zbudowany z kolejnych aminokwasów, natomiast drugie składają się z aminokwasów, które nie musza wchodzić w skład jednego łańcucha polipeptydowego, ale tworzą przestrzenną strukturę rozpoznawaną przez przeciwciało. Podczas ogrzewania lub proteolizy białka epitopy liniowe mogą pozostać nieuszkodzone, natomiast konformacyjne mogą ulec rozkładowi. W alergiach pokarmowych często występują tzw. epitopy homologiczne. Są to epitopy o podobnej sekwencji aminokwasów w różnych alergenach. Z tego powodu przeciwciała specyficzne wobec jednego alergenu mogą wiązać się również z innymi, strukturalnie podobnymi epitopami. Prowadzi to do reakcji krzyżowych pomiędzy różnymi pokarmami oraz pokarmami i pyłkami [3].
Objawy alergii pokarmowej
Organizm ludzki może w nieprawidłowy sposób reagować na spożywane pokarmy. Reakcja ta może być toksyczna lub nietoksyczna. Znając skład i ilość spożytego pokarmu można przewidzieć pojawienie się reakcji toksycznej. Objawy alergii pokarmowych zawsze przyjmują tę samą postać i pojawiają się po spożyciu pokarmu, na który dana osoba jest uczulona [2]. Objawy kliniczne w ponad 70% są wielonarządowe. Najczęściej są to objawy ze strony przewodu pokarmowego i skóry, jak również nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu oddechowego [4].
Alergię pokarmową mogą powodować zarówno pokarmy pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Do najczęstszych alergenów roślinnych zaliczane są: ziarna zbóż (żyto, jęczmień, ryż, pszenica), owoce cytrusowe, jabłka, śliwki, kakao, musztarda, pomidory, ziemniaki, papryka, pieprz, tytoń, seler, marchew, pietruszka i niektóre przyprawy. Do alergenów pochodzenia zwierzęcego należą: mięso wieprzowe i wołowe, ryby, skorupiaki, mleko krowie i kozie, mięczaki, jaja oraz mięso kur, kaczek, indyków i gęsi. W wieku niemowlęcym i dziecięcym alergię pokarmową najczęściej wywołują produkty pochodzenia zwierzęcego, natomiast u dorosłych alergeny roślinne [2].
Reakcje immunologiczne w przebiegu alergii pokarmowej mogą mieć charakter IgE-zależny, IgE-niezależny lub mieszany. Pierwszy z nich prowadzi w rezultacie do ostrych reakcji alergicznych takich jak: obrzęk naczynioruchowy, pokrzywka, wymioty, nudności, biegunka, katar, bóle brzucha, zespół alergii jamy ustnej lub anafilaksja. Reakcje IgE-niezależne prowadzą do rozwoju zapalenia alergicznego o charakterze ostrym lub podostrym, występującym głównie w przewodzie pokarmowym jako: celiakia, enteropatia, zapalenie odbytnicy i jelita grubego. Mieszane reakcje immunologiczne to np.: atopowe zapalenie skóry, astma, eozynofilowa gastroenteropatia [4].
Jednym z najważniejszych objawów alergii pokarmowych jest wstrząs anafilaktyczny. Wywołują go białka jaja kurzego, orzeszki ziemne, seler, przyprawy i owoce morza. Szczególnie podatni na wstrząs są chorzy na astmę. Reakcja wstrząsowa często pojawia się natychmiast po spożyciu pokarmu i mogą jej towarzyszyć inne objawy np.: nudności, wymioty, biegunka, hipotonia, tachykardia. Innym ważnym objawem alergii pokarmowych jest skaza atopowa. Jest to objaw występujący po spożyciu mleka. U niemowląt występują wtedy czerwone i szorstkie policzki oraz sucha skóra [2].
Najważniejsze alergeny pokarmowe
W 1995 roku grupa ekspertów Food and Agriculture Organization w Stanach Zjednoczonych po raz pierwszy określiła 8 grup stanowiących główne źródła alergenów: mleko krowie, jaja, ryby, orzechy, orzeszki arachidowe, soja i pszenica. Lista ta została potwierdzona w 1999 roku przez Codex Alimentarius Commission i zyskała miano „Wielkiej ósemki”. Szacuje się, że ponad 160 innych rodzajów żywności oraz dodatków znacznie rzadziej wywołuje objawy alergii pokarmowych.
Tabela 1. „Wielka ósemka” produktów wykazujących działanie alergenne.
Produkt spożywczy | Informacje ogólne | Przykłady alergenów |
Mleko krowie | W skład mleka krowiego wchodzi około 30 różnych białek o potencjalnym charakterze alergennym. Stanowi to około 30-35 g masy w litrze. | Kazeina – chorzy są zazwyczaj wrażliwi na wszystkie cztery frakcje tego białka. Białka serwatkowe – a-laktoalbumina oraz b-laktoglobulina |
Jaja | Najwięcej uczuleń występuje w 4-5 roku życia, nie później niż w pierwszej dekadzie. Białko jaja składa się z wody (ok. 88%) i części białkowej (ok. 10%) i to ona jest głównym źródłem alergenów. | Najczęściej uczulającymi białkami są: owotransferyna, owomukoid, owoalbumina oraz lizozym. Spośród białek obecnych w żółtku – a-liwityna. |
Ryby | Alergia na ryby spotykana jest częściej w krajach, gdzie spożycie ryb jest wyższe np.: Japonia, Norwegia. | Głównym alergenem jest parwalbumina wyizolowana z tkanki mięsnej dorsza. |
Skorupiaki | Ich spożycie w Polsce ogranicza się do szczególnych okazji, jednak na świecie jest znacznie wyższe i stanowi poważny problem, ponieważ skorupiaki są pożywieniem o wysokim potencjale alergennym. | Najlepiej scharakteryzowane są alergeny krewetki: Antygen I i Antygen II. |
Orzechy | Do tej grupy zaliczane są orzechy rosnące na drzewach w różnych strefach klimatycznych, m.in. orzechy laskowe, pistacje, orzechy brazylijskie, migdały. | Na podstawie wyników badań nad alergenami migdałów wyizolowano dwa białka odpowiedzialne za reakcje alergiczne: 2S albuminę i konglutynę gamma. Obydwa alergeny migdałów reagowały krzyżowo z alergenami orzechów brazylijskich i włoskich. |
Orzeszki ziemne | Orzechy arachidowe sklasyfikowane są do rodziny roślin strączkowych. Są wartościowym składnikiem żywności, jednak są jednocześnie popularnym źródłem wielu alergenów. Od 7 do 10% białka ogółem zawiera substancje białkowe o charakterze alergennym. | Dwoma najbardziej znanymi i najlepiej scharakteryzowanymi alergenami są białka Ara h 1 i Ara h 2. |
Soja | Dla dzieci wykazujących alergię na mleko krowie soja jest popularnym źródłem białka wprowadzanym do diety już w okresie niemowlęcym. Wykazano jednak, że 50% dzieci uczulonych na mleko krowie reagowało również na soję. | Głównym alergenem soi jest białko Gly m 1. |
Pszenica | Pszenica jest podstawowym składnikiem diety człowieka. Alergie na to zboże występują głównie u osób zawodowo narażonych na ekspozycje alergenami zbóż (piekarze, pracownicy przetwórni zbóż). | Głównym alergenem jest białko Tri a 19 (omega – 5 gliadyna). |
Opracowanie własne na podstawie [5].
Problem występowania alergii pokarmowych dotyka coraz więcej ludzi. Jest to problem wielopłaszczowy i najczęściej obejmuje prawidłową diagnozę medyczną, przestrzeganie diety przez pacjenta oraz aspekty społeczne. Kluczową rolę w profilaktyce alergii pokarmowych odgrywa prawidłowo skomponowana dieta. Dużym ułatwieniem w komponowaniu posiłków jest odpowiednie znakowanie żywności, które jednocześnie przyczynia się do poprawy jakości życia alergików [2].
Literatura:
1. Krełowska-Kułas M. (2006): Alergie pokarmowe. Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 705, str. 93-99.
2. Potasiewicz M., Iwaniak A. (2014): Alergie pokarmowe i alergeny żywności. Bromatologia i Chemia toksykologiczna. XLVII, 2014, 2, str. 237 – 242.
3. Skypala I.: Nadwrażliwość pokarmowa – alergia i nietolerancja pokarmowa.
4. Wąsowska – Królikowska K.: Alergia pokarmowa. Przegląd alergologiczny. str. 49-51.
5. Wróblewska B. (2002): Wielka ósemka alergenów pokarmowych. Alergia. 4, 15.
6. Zawadzka-Krajewska A. (2005): Alergia pokarmowa u dzieci – objawy i leczenie. Alergia 4, 26, str. 41-46.