Publikacje w dziale: Bufor TAE – bufor używanym, m.in. do elektroforezy w żelach agarozowych kwasów nukleinowych DNA i RNA. Zawiera TRIS, octan oraz EDTA. Bufor TBE – bufor stosowany w biochemii oraz biologii molekularnej. Zawiera TRIS, kwas borowy oraz EDTA. Bufor TE – bufor wykorzystywany m.in. w biologii molekularnej do przechowywania DNA i RNA po izolacji. Zawiera TRIS oraz EDTA, Bufor do lizy tkanek – bufor do trawienia enzymatycznego używany jest w początkowym etapie izolacji materiału genetycznego. | Bufory Roztwory buforowe służą utrzymaniu stałego odczynu roztworu, gdyż ich pH nie zmienia się podczas dodawania niewielkich ilości mocnych kwasów lub zasad. Każdy bufor posiada swoją pojemność, zwaną pojemnością buforową i oznaczaną jako β. Jest ona warunkowana stałą równowagi głównej reakcji buforowej, a także stężeniem słabo dysocjującego czynnika. Przykładowo, jeśli do roztworu buforu składającego się ze słabego kwasu i jego soli dodamy takie ilości mocnej zasady, że dojdzie do całkowitej dysocjacji słabego kwasu, to dalsze jej dodawanie spowoduje taką zmianę pH, jaka nastąpiłaby bez obecności bufora. Bufory znalazły zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, między innymi w farmacji (podczas produkcji leków syntetycznych), w przemyśle spożywczym (w przebiegu procesów fermentacyjnych), a także w poligrafii (przy druku w technice offsetowej). Używa się ich powszechnie również do regulowania odczynu gotowych produktów spożywczych, kosmetyków oraz leków. Utrzymują one także pH ustroju wszystkich organizmów, niezbędne do zachowania zachodzących w nich procesów życiowych. Roztwory buforowe mogą mieć różne składy. Zawsze zawierają jednak sprzężone pary kwasów i zasad: słaby kwas i jego sól z mocną zasadą lub słaba zasada j jej sól z mocnym kwasem. Do najważniejszych buforów zalicza się: bufor wodorowęglanowy: H2CO3; HCO3–; bufor boranowy: H3BO3, Na2B4O7 (w zakresie pH = 7–9); bufor octanowy: CH3COOH, CH3COONa (w zakresie pH = 3,5–6); bufor fosforanowy: NaH2PO4, Na2HPO4 (w zakresie pH = 5,5–8); bufor amonowy: NH3•H2O, NH4Cl (w zakresie pH = 8–11). |