Publikacje w dziale: Synteza peptydów Badanie ekspresji genów Izolacja i elektroforeza RNA drożdży Izolacja RNA z drożdży System dwuhybrydowy – analiza białek AtSWI3B Fosforylacja histonu H3 w komórkach tytoniu Porownanie wyciszenia ekspresji genu Sposoby przedstawiania masy w spektrometrii masowej Badanie rozpuszczalności związków chemicznych Spektroskopia IR – interpretacja widm Cholesterol – wyodrębnianie i analiza jakościowa Identyfikacja cukrów w produktach spożywczych Analiza kofeiny w produktach pochodzenia naturalnego Oznaczanie stężenie białka metodą Bradforda Chlorofil – izolacja i analiza spektroskopowa Oznaczanie zawartości witaminy A, witaminy D3 oraz witaminy E Hydroliza polisacharydów Fosfolipidy – identyfikacja i wyodrębnianie Chromatografia cieczowa – sączenie molekularne białek Reakcje charakterystyczne aminokwasów i peptydów Analiza fizykochemiczna peptydów Analiza aminokwasowa peptydów Wyodrębnianie i właściwości beta karotenu Oznaczanie stężenia glukozy Oznaczanie zawartości kwaśnej fosfatazy w homogenacie z ziemniaka Hydroliza lipidów mleka za pomocą lipazy trzustkowej Wykorzystanie tyrozynazy otrzymywanej z pieczarki dwuzarodnikowej (Agaricus Bisporus) do produkcji L-DOPA Obliczanie wydajności reakcji Otrzymywanie karboksymetylocelulozy Oznaczanie właściwości tłuszczów Otrzymywanie 1-fosforanu α-D-glukopiranozy przez fosforolizę skrobi Immobilizacja drożdży Oznaczanie RNA w materiale roślinnym Wydzielanie lecytyny z żółtek jaj kurzych
Ćwiczenia z enzymologii: Badanie kinetyki enzymów Enzymatyczna metoda otrzymywania D-glukozy ze skrobi Wykrywanie obecności enzymów Oznaczanie aktywności enzymów Zastosowanie lipaz do selektywnej hydrolizy estrów Enzymatyczna redukcja aromatycznych związków nitrowych Enzymatyczna redukcja związków karbonylowych i wiązań C=C Hydroliza enzymatyczna peptydu
Ćwiczenia z chemii: Wyznaczanie temperatury wrzenia Wyznaczanie temperatury topnienia
Analiza organiczna: Wykrywanie fluorowców Wykrywanie siarki Wykrywanie azotu Wykrywanie azotu, siarki i fluorowców Rozpuszczalność Próba na obecność węgla i wodoru Wykrywanie wiązań wielokrotnych Reakcje związków nitrowych Reakcje amin Reakcje fenoli i kwasów Reakcje cukrów Reakcje aldehydów i ketonów Reakcje alkoholi Reakcje węglowodorów aromatycznych
Ćwiczenia z chemii organicznej: Utlenianie: butan-2-on Utlenianie: kwas benzoesowy z chlorku benzylu Utlenianie: kwas benzoesowy z benzaldehydu Sulfonowanie: p-toluenosulfonian sodu Sulfonowanie: naftaleno-2-sulfonian sodu Sulfonowanie: kwas sulfanilowy Sulfonowanie: kwas 2,5-dimetylobenzenosulfonowy Redukcja: N-(3-nitrobenzylo)anilina Redukcja: N-(2-hydroksybenzylo)-4-metyloanilina Redukcja: m-nitroanilina Redukcja: antron Redukcja: anilina Redukcja: alkohol m-nitrobenzylowy Nitrowanie: p-nitrozofenol Nitrowanie: p-bromonitrobenzen Nitrowanie: o- i p-nitrofenol Nitrowanie: p-nitroacetanilid Nitrowanie: m- i p-nitro-N,N-dimetyloanilina Kondensacja: dibenzylidenoaceton Kondensacja: benzylidenoanilina Kondensacja: 2,4-dinitrofenylohydrazon acetaldehydu Fluorowcowanie: Chlorek tert-butylu Fluorowcowanie: jodoform Fluorowcowanie: bromek etylu Fluorowcowanie: 2,4,6-tribromofenol Kondensacja: 2,4-dinitrofenylohydrazon acetonu Fluorowcowanie: 2,4,6-tribromoanilina Estryfikacja: p-hydroksybenzoesan metylu Estryfikacja: p-nitrobenzoesan etylu Estryfikacja: mrówczan etylu Estryfikacja: octan etylu Estryfikacja: octan butylu Diazowanie: żółcień alizarynowa Diazowanie: p-jodotoluen Diazowanie: p-jodonitrobenzen Diazowanie: 1-[(naftalen-1-ylo)diazenylo]naftalen-2-ol Diazowanie: 1-(fenylodiazenylo)naftalen-2-ol Diazowanie: Diazoaminobenzen Diazowanie: Czerwień PARA – 1-[(4-nitrofenylo)azenylo]naftalen-2-ol Diazowanie: 1,3,5-tribromobenzen Acylacja: pentaacetyloglukoza Acylacja: N-acetylo-p-toluidyna Acylacja: kwas cynamonowy Acylacja: benzanilid Acylacja: aspiryna Acylacja: octan cykloheksylu Acylacja: octan benzylu Acylacja: acetanilid
Laboratorium z chemii organicznej: Wykonanie preparatu: Benzamid Benzoesan fenylu 4(3H)-chinazolon N-fenyloetanoamid 1-hydroksymetylobenzitriazol Bezwodnik kwasu dikarboksylowego N-(4-metylofenylo)-etanoamid Benzimidazol Kwas 2-acetoksybenzenokarboksylowy 2-chloro-2-metylopropan 2-chloro-2-metylobutan Wykonanie obliczeń Ekstrakcja
| Ćwiczenia laboratoryjne
Ćwiczenia laboratoryjne umożliwiają zdobycie praktycznych umiejętności poprzez weryfikację teoretycznych hipotez badawczych.
Tego typu zajęcia pozwalają na doskonalenie się w zakresie planowania eksperymentów, wykonywania niezbędnych czynności manualnych, prowadzenia obserwacji oraz analizy i interpretacji uzyskanych wyników. Realizacja samodzielnych projektów wiąże się zawsze ze wzmożoną aktywnością intelektualną oraz werbalną uczących się osób i z tego względu stanowi niezbędny element kształcenia każdego biotechnologa.
Cykl zajęć laboratoryjnych powinny poprzedzać odpowiednio przygotowane zajęcia organizacyjne, przybliżające ogólne cele oraz zasady obowiązujące w danym laboratorium. Uczestniczące w zajęciach osoby mają obowiązek zaznajomić się ze sposobem obsługi sprzętu przeciwpożarowego oraz zasadami udzielania pierwszej pomocy.
Przed przystąpieniem do pracy należy zawsze dokładnie przyswoić sobie zagadnienia teoretyczne związane z tematem ćwiczeń. Pozwala to przeprowadzić analizy w bezpieczny sposób i uniknąć w ten sposób zagrożeń dotyczących własnej osoby, współpracowników oraz sprzętu znajdującego się w pomieszczeniu. Przykładowo, przeprowadzając reakcję chemiczną powinno się zapoznać ze wszystkimi możliwościami jej przebiegu oraz kartą charakterystyk stosowanych substancji.
Ogólne przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP) zalecają także stosowanie odzieży ochronnej oraz przestrzeganie ładu i czystości w laboratorium. Ponadto, na terenie pracowni zabrania się spożywania jakichkolwiek posiłków, palenia tytoniu, a także tarasowania dróg komunikacyjnych. Odczynniki należy przechowywać we właściwych naczyniach, a przygotowywanych roztworów, pod żadnym pozorem, nie wolno wciągać do pipety ustami. Po opuszczeniu swojego stanowiska należy za każdym razem sprawdzać stan urządzeń instalacji elektrycznej, wodnej oraz gazowej.
|